Miody

MIÓD SPADZIOWY – o barwie szaro-zielonej do prawie czarnej, smak  łagodny, mało słodki. Zawiera więcej enzymów, biopierwiastków i witamin z grupy B niż inne miody. Działa przeciwzapalnie, antybiotycznie. Pomaga przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych, serca, stawów, skóry, reumatycznych. Korzystnie wpływa na system nerwowy.

MIÓD LEŚNY–  ma intensywny kolor i subtelny aromat charakterystyczny dla świętokrzyskich lasów. Różnorodność nektarów z których pszczoły pozyskują miód leśny wzbogaca jego jakość. Miód leśny pomaga w przeziębieniach i schorzeniach na tle alergicznym, wzmacnia system nerwowy i poprawia samopoczucie

MIÓD AKACJOWY– ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje powoli. Posiada barwę kremową, smak ma bardzo słodki, lekko mdły, zapach przypominający zapach kwiatów akacji. Wskazany przy nadkwasocie żołądka, w zaburzeniach funkcjonowania nerek i przewodu pokarmowego.

MIÓD LIPOWY– o barwie jasno-bursztynowej, żółtej i złocisto-żółtej, ostrym, lekko gorzkim smaku i zapachu przypominającym woń kwiatów lipy. Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne, przeciwskurczowe, uspokajające. Obniża ciśnienie krwi. Jest miodem o wysokiej aktywności antybiotycznej, stąd zalecany w ostrych stanach zapalnych zatok nosowych, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, schorzeniach reumatycznych, pomocny w stanach nerwicowych.

MIÓD GRYCZANY– o barwie brunatnej do brązowej. Krystalizuje powoli. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną. Korzystnie wpływa na układ obronny organizmu. Bardzo zasobny w witaminę C. Bardzo pomocny w leczeniu chorób układu krążenia, głównie miażdżycy oraz przy osłabieniu pamięci, wzroku i słuchu. Doskonały regulator ciśnienia.

MIÓD RZEPAKOWY– w stanie płynnym ma barwę słomkową, po skrystalizowaniu biało-kremową. Ze względu na dużą zawartość glukozy krystalizuje się bardzo szybko. Łatwo przyswajalny przez wątrobę, zawiera bowiem prawie wyłącznie cukry proste. Polecany przy chorobach krążenia, miażdżycy, chorobach wątroby i dróg żółciowych oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

MIÓD WIELOKWIATOWY– pochodzi z nektaru różnych gatunków roślin uprawnych, leśnych, łąkowych, drzew. Posiada barwę od kremowo-białej do żółtej. Zalecany do ogólnego stosowania, wzmocnienia i regeneracji organizmu. Wpływa korzystnie na przemianę materii i układu krążenia.

MIÓD MNISZKOWY – o barwie jasnobrązowej, smak słodko-mdły. Stosowany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych, chorobach reumatycznych, przy niedokrwistości oraz w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartej w miodzie mniszkowym cholinie obniża się, poziom lipidów w wątrobie i zwiększ efekt żółciopędny.